Πεπραγμένα Διοικητικού Συμβουλίου 2015

Στη διάρκεια του 2015 διοργανώθηκε το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας και Γηριατρικής. Το συνέδριο έγινε από 26-28 Φεβρουαρίου 2015, στο ξενοδοχείο Royal Olympic και είχε μεγάλη επιτυχία ως προς το επιστημονικό μέρος – 17 στρογγυλά τραπέζια, 16 διαλέξεις, 3 κλινικά φροντιστήρια και 116 ανακοινώσεις -, αλλά σε εγγραφές συνέδρων. Με την ευκαιρία του συνεδρίου έγιναν προσπάθειες για συνεργασίες και με άλλες εταιρείες που ασχολούνται με τα θέματα της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, διοργανώθηκαν 2 ημερίδες:

 1. Ημερίδα για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τους ηλικιωμένους (1.10.2015), η οποία έγινε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
 2. Ημερίδα στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για τους ηλικιωμένους που έγινε στο Δήμο Αμαρουσίου στις 12.10.2015.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα WeDo2, το οποίο συντονίζει η εταιρεία μας με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Αν. Μούγια ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2015. Το WeDo2 είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Gruntvig (εκπαιδευτικές συμπράξεις). Ο στόχος του είναι η ανταλλαγή εκπαιδευτικών εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ οργανισμών που ασχολούνται με τυπική και άτυπη εκπαίδευση ενηλίκων (οργανισμοί για ηλικιωμένους και/ή οικογενειακούς φροντιστές, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά κέντρα, πάροχοι υπηρεσιών) ώστε να διευκολύνει τους διάφορους ενδιαφερόμενους (ηλικιωμένους, οικογενειακούς φροντιστές, παρόχους υπηρεσιών) να συνεργαστούν ως προς το σχεδιασμό και την παροχή υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας και έτσι να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για τους ηλικιωμένους που χρήζουν φροντίδας και βοήθειας. Επίσης εκπρόσωποι της συμμαχίας συμμετείχαν σε συναντήσεις στο εξωτερικό. Πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα http://www.wedo-partnership.eu/wedo2

Στη διάρκεια του 2015 εγγράφηκαν ως μέλη στην εταιρεία περισσότερα από 50 άτομα.

Μετά την υιοθέτηση της πρότασης της ΕΓΓΕ από το Υπουργείο Υγείας για το Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας για τους Ηλικιωμένους προκηρύχτηκε και υλοποιήθηκε το 1ο πιλοτικό για την πρόληψη του διαβήτη με ευθύνη της Διεύθυνσης ΠΦΥ και επιστημονικό συντονισμό της ΕΓΓΕ. Στο πλαίσιο του προγράμματος με την επωνυμία ΗΠΙΟΝΗ η εταιρεία προέβη στις ακόλουθες ενέργειες.

 1. Στην ανακοίνωση του προγράμματος στο κοινό στη διάρκεια:
 • της ημερίδας για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τους ηλικιωμένους (1.10.2015), η οποία έγινε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
 • της ημερίδας που έγινε στο Δήμο Αμαρουσίου στις 12.10.2015.

Και στις δύο ημερίδες την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο κ. Ε. Χατζηχαραλάμπους, ενώ και στις δύο εκδηλώσεις αναπτύχθηκε το θέμα του διαβήτη από ειδικούς.

 1. Στην ανακοίνωση του προγράμματος και στην ανάρτηση του υλικού στην ιστοσελίδα της www.gerontology.gr. Το υλικό του προγράμματος θα παραμείνει στην ιστοσελίδα της εταιρείας – για συνεχή ενημέρωση κοινού και ειδικών – στη σελίδα Ενημερωθείτε.
 2. Στη συμμετοχή σε εκδηλώσεις που οργάνωσαν ΚΑΠΗ σε πολλούς δήμους.
 3. Στην εκπαίδευση των 3ετών φοιτητών Νοσηλευτικής στο πλαίσιο του μαθήματος Γεροντολογική Νοσηλευτικής, οι οποίοι στη συνέχεια ανέλαβαν να συζητήσουν το θέμα με τους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ στα οποία εκπαιδεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2015.
 4. Μέσω του email απάντησε και ενημέρωσε πολλούς επαγγελματίες υγείας για το θέμα, αλλά και του έφερε σε επαφή με αρμόδιους φορείς.

Επίσης ξεκίνησε συνεργασία με το εθελοντικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου Αθηνών ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ που συντονίζει ο καθηγητής Ι. Τούντας. Μέσω του προγράμματος αυξήθηκαν οι ενημερώσεις/εκπαιδεύσεις στους ηλικιωμένους των λεσχών του Δήμου Αθηναίων, ενώ η σχετική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχιστεί και να αυξηθεί στα επόμενα χρόνια.

Πέρα από τα παραπάνω η Εταιρεία συνεχίζει να συνεργάζεται με ελληνικούς και ξένους φορείς και οργανισμούς, όπως την IAAG, EUGMS, κ. α. Συνεχίζει να φιλοξενεί στην έδρα της το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Φροντιστών Ασθενών με νόσο Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ».

Συμμετέχει επίσης ως υποστηρικτικός εταίρος σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα

 • ELLAN-European Later Life Active Network (Erasmus+, 2013-2016), σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός κοινά συμφωνημένου Ευρωπαϊκού Πλαισίου Βασικών Δεξιοτήτων για την εργασία με τους ηλικιωμένους. Συμμετέχουν 28 εταίροι –κυρίως ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης – από 26 χώρες. ellan.savonia.fi
 • I_CARE (2015-2017) , σκοπός του οποίου είναι η εκπαίδευση των τυπικών και άτυπων φροντιστών ασθενών με χρόνιες παθήσεις για την απόκτηση βασικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων χειρισμού εργαλείων πληροφορικής και διαδικτυακής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Erasmus+, συντονίζεται από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και συμμετέχουν εταίροι από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Η λειτουργία της γραμμής SOS Alzheimer 210-3303678 συνεχίζεται, παρόλο που δεν υπάρχει πλέον χρηματοδότηση, με την προσωπική προσπάθεια της εθελόντριας κ. Λευκής Μούγια. Στη γραμμή παρέχονται πληροφορίες για την ασθένεια, οδηγίες, κατευθύνσεις, ενημέρωση δραστηριοτήτων του συλλόγου συγγενών φροντιστών, νομικές συμβουλές και πρακτικές οδηγίες για τα καθημερινά προβλήματα της νόσου.

Η ιστοσελίδα μας, από την οποία μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα πρόσφατα νέα της Εταιρείας μας και τις δραστηριότητές της, ανανεώθηκε πρόσφατα για να είναι περισσότερο ενημερωμένη και λειτουργική. Σημειώνουμε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας: www.gerontology.gr και την ηλεκτρονική της ταχυδρομική διεύθυνση hagg@gerontology.gr

Τέλος, η βιβλιοθήκη της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, παρόλο που δεν ήταν συστηματικά ανοιχτή στο 2ο μισό του 2105, συνεχίζει να δέχεται φοιτητές από διάφορες σχολές σε θέματα που άπτονται της 3ης Ηλικίας και μετά από ραντεβού.

Η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει τίποτα αλώβητο. Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας βρίσκεται σε οριακό σημείο και θα χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της και οι σημαντικές δραστηριότητες του παρελθόντος. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση τα μέλη του ΔΣ παρακολουθούν κάθε σχετική προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων και διαμορφώνουν συνεργασίες ώστε να γίνει δυνατό να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.

Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν με πολλή προσπάθεια, καλή συνεργασία και συμμετοχή όλων των μελών του Δ.Σ.

Το Δ.Σ. της ΕΓΓΕ

Κατεβάστε την ανακοίνωση