Απολογισμός Ενημερωτικής Ημερίδας για την Άνοια – Δήμος Βριλησσίων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων η ενημερωτική Ημερίδα για την Άνοια με θέμα: «Άνοια: Κλινική Εικόνα και Αντιμετώπιση», την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018.

Το επιστημονικό προσωπικό της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο ΝΕΣΤΩΡ», με υπεύθυνο τον ψυχίατρο κ. Αντώνη Μούγια, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους σχετικά με τη νόσο, την ορθή επικοινωνία με τους ασθενείς και τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ασθένειας, τη σημασία της αυτοφροντίδας των φροντιστών, αλλά και της δημιουργίας φιλικών κοινοτήτων για την άνοια σε κάθε Δήμο.

Σημαντική στιγμή της ημερίδας αποτέλεσε η ομιλία μιας ασθενούς με νόσο Alzheimer, η οποία αναφέρθηκε στο προσωπικό της βίωμα από τη νόσο, και η οποία τόνισε τη σπουδαιότητα της συμμετοχής στην κοινωνική ζωή για τους ασθενείς και της αντιμετώπισής τους με σεβασμό και κατανόηση. Πρέπει να τονιστεί ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που σε ενημερωτική ημερίδα μιλάει ασθενής με άνοια, και αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση καθώς, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, μόνο με τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών στις ενημερωτικές δράσεις για την άνοια θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το στίγμα που συνδέεται με τη νόσο.

Εξίσου αξιοσημείωτη ήταν η παρουσίαση εκ μέρους μιας φροντίστριας ασθενούς που παρουσίασε την εμπειρία της και τόνισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των φροντιστών αναφορικά με τη ορθή διαχείριση των συμπτωμάτων της ασθένειας και την επικοινωνία με τους ασθενείς. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό το οποίο είχε την ευκαιρία να λάβει απαντήσεις σε απορίες αναφορικά με την άνοια.

Η συγκεκριμένη ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού προγράμματος της Κοινής Δράσης για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, που υλοποιούν οι φορείς: Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική  Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.), ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων και η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων και την Πρόεδρο ΔΣ κ. Παρασκευή Αρσένη – Λάμπρου για την άψογη συνεργασία τους στην υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων για τη δημιουργία φιλικών για την άνοια κοινοτήτων στο Δήμο Βριλησσίων και να συγχαρούμε την ομάδα της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο ΝΕΣΤΩΡ» για το αξιέπαινο επιστημονικό τους έργο.