Απολογισμός Ημερίδας
«Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των Ηλικιωμένων»
Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, στο Μερόπειο Ίδρυμα, η Ημερίδα Παρουσίασης του νέου Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των Ηλικιωμένων ΗΠΙΟΝΗ 2018 που είναι αφιερωμένο στους Καρκίνους του Πεπτικού Συστήματος.

Ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε., Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός καλωσόρισε το πλήθος των παρευρισκόμενων και αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του προγράμματος ΗΠΙΟΝΗ που υλοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς, ενώ η κα Παναγιώτα Σουρτζή, Αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε., Καθηγήτρια Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, παρουσίασε για πρώτη φορά το φετινό πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ 2018.

Στη συνέχεια, έγινε εκτενής αναφορά από τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Γ.Γ.Ε. στα προγράμματα ΗΠΙΟΝΗ που έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα. Το πρώτο πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ 2015 παρουσίασε η κα Βέρα Δογιάμη, Παθολόγος-Γηρίατρος, η οποία μίλησε για τις απολογιστικές δράσεις και τα προγράμματα αναφορικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Το δεύτερο πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ 2016 παρουσίασαν οι προσκεκλημένες ομιλήτριες κα Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» και η κα Ειρήνη Δρίζη, Φυσικοθεραπεύτρια, και οι δυο μέλη της Ε.Γ.Γ.Ε., οι οποίες αναφέρθηκαν στις εξελίξεις σχετικά με την Οστεοπόρωση και τις Πτώσεις και ιδιαίτερα τα Κατάγματα στην τρίτη ηλικία. Το περσινό πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ 2017 παρουσίασε ο Ειδικός Γραμματέας της Ε.Γ.Γ.Ε., Πρόεδρος των «Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΑΚΤΙΟΣ» κ. Κωστής Προύσκας, ο οποίος αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα στη χώρα μας σχετικά με την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της ημερίδας.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας διακεκριμένοι επιστήμονες ανέπτυξαν θέματα σχετικά με το πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ 2018 και τους συχνότερους Καρκίνους του Πεπτικού Συστήματος. Ενδεικτικά έγινε αναφορά στα επιδημιολογικά στοιχεία του καρκίνου του πεπτικού συστήματος και τη συμπτωματολογία από το Γαστρεντερολόγο κ. Νίκο Αθανασόπουλο, στη σχέση της διατροφής με τον Καρκίνο του Πεπτικού από τη Διατροφολόγο κα Ειρήνη Λιδωρίκη, ενώ ο κ. Ηρακλής Κατσούλης, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Άγιος Σάββας ανέπτυξε το θέμα του Καρκίνου του Στομάχου και του Παχέος Εντέρου και η Παθολόγος-Γηρίατρος κα Ευριδίκη Κραββαρίτη τον Καρκίνο του Παγκρέατος.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε. κ. Καραϊτιανός παρουσίασε σε συνεργασία με την κα Δογιάμη τα σχετικά ερωτηματολόγια που απευθύνονται στο κοινό καθώς και τις προτάσεις της Ε.Γ.Γ.Ε. για την πρόληψη του Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση όπου Πρόεδροι και εκπρόσωποι Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών κατέθεσαν τις προτάσεις τους αναφορικά με το πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ 2018.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους εκλεκτούς ομιλητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, τις Ιατρικές και λοιπές Επιστημονικές Εταιρείες και τους Συλλόγους Ασθενών ΕΛΛΟΚ και ΚΕΦΙ για τη συνεργασία τους και την κα Βέρα Δογιάμη για τη δημιουργία των ερωτηματολογίων.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς το Μερόπειο Ίδρυμα και ιδιαιτέρως προς την Πρόεδρο του Ιδρύματος κα Θανογιάννη για την άψογη και ζεστή φιλοξενία για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης ημερίδας.