Απολογισμός Ημερίδας «Πρόληψη, Προαγωγή Υγείας και Φροντίδα των ηλικιωμένων» στo πλαίσιο του Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος ΗΠΙΟΝΗ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, η Ενημερωτική Ημερίδα Παρουσίασης του Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος ΗΠΙΟΝΗ για την Πρόληψη, την Προαγωγή της Υγείας και τη Φροντίδα των Ηλικιωμένων. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Γεροντολογική & Γηριατρική Εταιρεία και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος ΗΠΙΟΝΗ.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με το χαιρετισμό της Προέδρου του Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Α. κας Σοφίας Κωνσταντέλλια και του Προέδρου της Ε.Γ.Γ.Ε., Καθηγητού Χειρουργικής ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Γ. Καραϊτιανού. Καλωσόρισαν το πλήθος των παρευρισκόμενων και αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα του προγράμματος ΗΠΙΟΝΗ που υλοποιείται τα τελευταία πέντε χρόνια από την Ε.Γ.Γ.Ε. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς.

Στη συνέχεια, η κα Παναγιώτα Σουρτζή, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε. αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της υιοθέτησης εθνικής πολιτικής με σκοπό την προαγωγή υγείας και παρουσίασε το πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ 2018. Κατόπιν έγινε εκτενής αναφορά από τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Γ.Γ.Ε. στα προγράμματα ΗΠΙΟΝΗ που έχουν ολοκληρωθεί έως και σήμερα. Το πρώτο πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ 2015 παρουσίασε η κα Βέρα Δογιάμη, Παθολόγος-Γηρίατρος, η οποία μίλησε για τις απολογιστικές δράσεις και τα προγράμματα αναφορικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Το δεύτερο πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ 2016 παρουσίασαν οι προσκεκλημένες ομιλήτριες κα Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» και η κα Ειρήνη Δρίζη, Φυσικοθεραπεύτρια, οι οποίες αναφέρθηκαν στις εξελίξεις σχετικά με την Οστεοπόρωση και τις Πτώσεις και ιδιαίτερα τα Κατάγματα στην τρίτη ηλικία. Ακολούθως, ο κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τις συχνότερες μορφές καρκίνων, ενώ η κα Ειρήνη Λιδωρίκη, Κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος, μίλησε για τη σχέση της διατροφής με τον καρκίνο.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας διακεκριμένοι επιστήμονες ανέπτυξαν ιατρικά θέματα σχετικά με την τρίτη ηλικία. Ενδεικτικά έγινε αναφορά στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από τον κ. Αθανάσιο Ζέτο, Επιμελητή Α΄ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Άγιος Σάββας», την αναιμία από την κα Αναστασία Σιώνη, Επιμελήτρια Α ́της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Α.Ο.Ν.Α «Άγιος Σάββας» και την υπέρταση και τη στεφανιαία νόσο από τον κ. Γεώργιο Μπέλλο, Συντονιστή Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Κορωπίου. Ακολούθησε μια σειρά παρουσιάσεων με θέμα την Άνοια. Ξεκινώντας, ο κ. Αντώνης Μούγιας, Ψυχίατρος και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Γ.Γ.Ε., παρουσίασε την κλινική εικόνα και τη διάγνωση της άνοιας αλλά και την αντιμετώπισή της. Στη συνέχεια ο κ. Κωστής Προύσκας, Ειδικός Γραμματέας της Ε.Γ.Γ.Ε. και Πρόεδρος των «Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΑΚΤΙΟΣ», μίλησε για τη μακροχρόνια φροντίδα αλλά και την πραγματικότητα των ατόμων με άνοια, ενώ η κα Μικαέλα Καλδή, Ψυχολόγος, αναφέρθηκε στην επιβάρυνση των φροντιστών και έδωσε πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης σχετικών θεμάτων. Τέλος, ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, Ειδικ. Νευρολόγος και Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, μίλησε για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε. κ. Καραϊτιανός παρουσίασε τα σχετικά ερωτηματολόγια που απευθύνονται στο κοινό, καθώς και τις δράσεις της Ε.Γ.Γ.Ε. για την έγκαιρη διάγνωση των Καρκίνων του Πεπτικού Συστήματος. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό σχετικά με τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος ΗΠΙΟΝΗ 2019.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία ευχαριστεί θερμά όλους τους εκλεκτούς ομιλητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, αλλά και τη στήριξή τους στο έργο της Ε.Γ.Γ.Ε. σχετικά με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και των επαγγελματιών Υγείας σε θέματα που αφορούν στην τρίτη ηλικία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής και ιδιαιτέρως στην Πρόεδρο του Κέντρου κα Κωνσταντέλλια για την άψογη και ζεστή φιλοξενία για την πραγματοποίηση της ημερίδας στα γραφεία του Κ.Κ.Π.Π.Α. καθώς και την κα Ευαγγελία Μπογδάνη, Ψυχολόγο του Κ.Κ.Π.Π.Α. για την άρτια διοργάνωσή της.