Υπηρεσίες για ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις δράσεις που διενεργεί η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.) σε συνεργασία με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και Δήμους της Αττικής και του Πειραιά στα πλαίσια μνημονίων συνεργασίας για τις Φιλικές προς την άνοια κοινότητες.

Ιατρεία Μνήμης

Στο πλαίσιο των Κοινών Δράσεων για την Άνοια, η Ε.Γ.Γ.Ε. και η Ψυχογηριατρική εταιρεία «ο Νέστωρ» συνεργάζονται με τους κάτωθι Δήμους πραγματοποιώντας Ιατρεία Μνήμης για τους δημότες.

Δήμος Βριλησσίων: κάθε Τρίτη 10.00 με 14.00 μ.μ. στα Κοινωνικά Ιατρεία του Δήμου. Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Βριλησσίων (Λεωφόρο Πεντέλης 62, Βριλήσσια) στο τηλέφωνο 210-8045564.

Δήμος Αθηναίων: Κάθε Τρίτη στη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28, Κουκάκι, πλησίον μετρό Συγγρού – Φιξ). Για ραντεβού μπορείτε να καλείτε κάθε Πέμπτη 10.00-14.00 μμ. στο 210 3840317.

Δήμος Κορυδαλλού: Κάθε Παρασκευή στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου (Ξενοφώντος 5 & Πελοπίδα, Κορυδαλλός). Για ραντεβού μπορείτε να καλείτε στο 213 21 29 311.

Επιπλέον, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» στο Κέντρο Alzheimer (Ι. Δροσοπούλου 22, Κυψέλη) και στο Κέντρο Ημέρας (Ηλ. Ζερβού 94, Αγ. Ελευθέριος) εξετάζονται άτομα άνω των 50 ετών με σκοπό είτε τον προληπτικό έλεγχο είτε την αξιόπιστη ανίχνευση της έκπτωσης μνήμης και των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών.

Επίσης από την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, και κάθε Τετάρτη (9 με 13.00) λειτουργεί από μέλη και εκπαιδευόμενους της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρίας δωρεάν προληπτικός έλεγχος μνήμης στα γραφεία τη εταιρείας, Κάνιγγος 23, στον 7ο όροφο.

Για να κλείσετε ραντεβού τηλεφωνήστε στα γραφεία της ΕΓΓΕ, τηλ. 2103811612, 2103840317, ώρες 10.00-13.00.

Η άνω υπηρεσία παρέχεται δωρεάν από τις προαναφερθείσες δομές.

Για να δείτε παρόμοιες δομές όπου πραγματοποιούνται τεστ μνήμης παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Σχολείο Φροντιστών

Το Σχολείο Φροντιστών αποτελεί ένα πρωτοποριακό Πρόγραμμα συμβουλευτικής στήριξης που απευθύνεται σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς με νόσο Alzheimer ή/και άλλες μορφές άνοιας και προσφέρεται εντελώς δωρεάν.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε καθορισμένες ημέρες, συνήθως ανά δεκαπενθήμερο, δίνοντας την ευκαιρία στους φροντιστές να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους φροντιστές ασθενών και να αποφορτιστούν για λίγο από το βαρύ πρόγραμμά τους, πίνοντας καφέ και αφιερώνοντας παράλληλα λίγο χρόνο στον εαυτό τους.

Στις συναντήσεις αυτές οι φροντιστές (ή συγγενείς) έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν σκέψεις, βιώματα και παρόμοιες εμπειρίες με άλλους φροντιστές ασθενών, να ενημερωθούν αλλά και να πάρουν συμβουλές από επαγγελματίες υγείας με διαφορετική θεματολογία σε κάθε συνάντηση, όπως προβλήματα συμπεριφοράς των ασθενών, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δημιουργική απασχόληση στο σπίτι, τρόποι μείωσης της επιβάρυνσης του φροντιστή, φροντίδα του ασθενή κ.α.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για τις Φιλικές Κοινότητες για την Άνοια που υλοποιούνται μέσω του μνημονίου συνεργασίας της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (Ε.Γ.Γ.Ε.) με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» και Δήμους της Αττικής.

Δήμος Βριλησσίων:

Ο πρώτος κύκλος του Σχολείου Φροντιστών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αποτέλεσε μια διδακτική και ουσιαστική εμπειρία για τους φροντιστές καθώς ανακουφίστηκαν αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν και καλούνται να διαχειριστούν. Παράλληλα ενημερώθηκαν και πήραν πολύτιμες συμβουλές από τους επαγγελματίες υγείας για το πώς μπορούν να αντιμετωπίζουν τις στρεσογόνες και απαιτητικές καταστάσεις της καθημερινότητας.

Για να δείτε το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου Σχολείου Φροντιστών στο Δήμο Βριλησσίων που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο (Κισσάβου 11, Πεντέλη), πατήστε εδώ.

Για τον επόμενο κύκλο του «Σχολείου Φροντιστών» στο Δήμο Βριλησσίων που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2018, μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο των Κοινωνικών Ιατρείων του Δήμου Βριλησσίων: 210-80 45564, καθημερινές 10.00-14.00μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Δήμος Αθηναίων:

Σε συνεργασία με την «Ψυχογηριατρική Εταιρεία ο Νέστωρ» πραγματοποιούνται συναντήσεις κάθε 15 ημέρες στην αίθουσα διδασκαλίας και εκδηλώσεων του Κέντρου Alzheimer της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» (2ος όροφος), στην οδό Ι. Δροσοπούλου 22, στην Κυψέλη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Κέντρου Alzheimer της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ»: 210-8235050, 210-8235620.

Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνος της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ», κ. Αντώνης Μούγιας και συντονίστρια του προγράμματος είναι η ψυχολόγος κα. Έλενα Ζέρβα.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Για το πρόγραμμα ομιλιών του φθινοπωρινού κύκλου πατήστε εδώ.

Δήμος Κορυδαλλού:

Η αντίστοιχη δράση αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης

Στο πλαίσιο συνεργασίας με τους Δήμους Αττικής και Πειραιά για τις Φιλικές προς την άνοια Κοινότητες (DFC- Joint Actions) πραγματοποιούνται ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης σε κάθε Δήμο. Πρόκειται για μια μη φαρμακευτική παρέμβαση, η οποία πραγματοποιείται προληπτικά, σε άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία ή με ήπιες διαταραχές μνήμης. Η ομάδα συντονίζεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, ενώ το πρόγραμμα έχει ως στόχο την διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης, και των άλλων ανώτερων νοητικών λειτουργιών, μέσω της συμμετοχής στην ομάδα και της αλληλεπίδρασης των μελών της. Μελέτες δείχνουν πως η νοητική ενδυνάμωση ενδεχομένως δρα προληπτικά στην εμφάνιση της άνοιας.

Οι ομάδες απευθύνονται σε όλα τα άτομα άνω των 55 ετών (ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης) και παραπέμπονται στο πρόγραμμα μετά την αξιολόγηση της μνήμης (test) από τους επαγγελματίες υγείας.

Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται:

Δήμος Βριλησσίων: κάθε Δευτέρα 10.30 -12.30 μμ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων, Αίθουσα ΚΑΠΗ (Κισσάβου 11, Βριλλήσια).

Πραγματοποιήθηκε μια εναρκτήρια συνάντηση στις 2/4/2018 για την ενημέρωση της λειτουργίας των ομάδων με μεγάλη προσέλευση κόσμου, γεγονός που δηλώνει την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση και διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης.

Δήμος Αθηναίων: Κάθε Τρίτη 12.00-13.30 μμ. στη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου  (Δράκου 26-28, Κουκάκι).

Δήμος Κορυδαλλού: αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Καφέ Αλτσχάιμερ

Σε συνεργασία με τους Δήμους Αττικής και Πειραιά αναμένεται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα “Café Alzheimer” σε συνδιοργάνωση με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και το Σωματείο Φροντιστών Ασθενών με Νόσο Αlzheimer. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με νόσο του Alzheimer και τους φροντιστές τους. Στα πλαίσια του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες, σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον χωρίς στίγμα.

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή συναισθηματικής υποστήριξης, η αλληλοβοήθεια και η μείωση της κοινωνικής απομόνωσης που συχνά βιώνουν οι ασθενείς με άνοια, αλλά και οι φροντιστές τους.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επαγγελματίες υγείας διάφορων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα είναι στη διάθεση τόσο των φροντιστών όσο και των ασθενών για συζήτηση και καθοδήγηση σχετικά με θέματα που αφορούν τη νόσο. Επιπλέον, σε κάθε συνάντηση πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες με σκοπό την ψυχαγωγία των εξυπηρετούμενων (όπως μουσική, θεραπεία δια αναμνήσεων, quiz, παζλ κλπ.).

Ενημερωτικές ημερίδες για το κοινό

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Εκπαιδευτικές ημερίδες για τους επαγγελματίες υγείας

Αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το φθινόπωρο του 2018 ομιλίες προς τους όλους τους υπαλλήλους των Δήμων και των ατόμων που δυνητικά έρχονται σε επαφή με άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μνήμη και την καθημερινότητα τους.