Απολογισμός Eβδομάδα δράσεων στον Δήμο Βύρωνα στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινότητες Φιλικές σε ασθενείς με Διαταραχές της Μνήμης» 18 – 22 Μαρτίου 2019.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου η εβδομάδα δράσεων του Δήμου Βύρωνα στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινότητες φιλικές σε ασθενείς με Διαταραχές της Μνήμης» η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα 18 Μαρτίου, φέρνοντας καθημερινά κοντά μικρούς και μεγάλους όλων των ηλικιών με πρωτότυπες, δημιουργικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα Ελληνικής Ομάδας Εκπροσώπησης που αποτελείται από το  την Α Ψυχιατρική Κλινική, το  Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την  Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και πιο συγκεκριμένα την Μονάδα Ψυχογηριατρικής της Α Ψυχιατρικής κλινικής σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν παιδιά από τους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς του Βύρωνα (1ου– 5 ου και 7 ου – 9 ου) και μέλη του ΚΑΠΗ  καθώς στόχος ήταν η διασύνδεση των ηλικιών. Το πρόγραμμα περιελάβανε χορούς της εποχής των παππούδων (όπως του μπαστουνιού και του μαντηλιού), τραγούδια αφιερωμένα στον παππού και την γιαγιά, κεράσματα και κοινές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες όπως κατασκευή χειροποίητων δώρων, ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια μνήμης. Επίσης δημιουργία γενεαλογικού δέντρου και αναμνήσεις από τα παλιά με σκοπό να σμίξουν οι γενιές. Διεξήχθη πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής με συνοδεία κειμένων από τον αυθόρμητο και ανεπιτήδευτο λόγω των παιδιών για το πως βλέπουν τον παππού και την γιαγιά, ενώ όλες τις μέρες λειτουργούσε έκθεση ζωγραφικής με έργα των μελών του ΚΑΠΗ αλλά και των παιδιών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την χορωδία μελών του ΚΑΠΗ και παιδιών των Δημοτικών παιδικών Σταθμών του Βύρωνα. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και παρουσίαση στιγμιότυπων των δράσεων του προγράμματος «Κοινότητες φιλικές σε ασθενείς με Διαταραχές της Μνήμης». Βασικός υπεύθυνο του προγράμματος ήταν ο καθηγητής κ. Αντώνης Πολίτης – Ψυχίατρος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από αξιόλογους επαγγελματίες υγείας όπως η κα. Μαριλίνα Μπαδικιάν – Ψυχολόγος, η κα. Ευαγγελία Σηφακάκη – Φυσιοθεραπεύτρια και η κα. Αναστασία Μελαχροινίδου – φροντίστρια. Την εκδήλωση συντόνιζε η κα. Βασιλική Παναγιωτοπούλου – Επισκέπτρια υγείας, ενώ την παρουσίαση είχε αναλάβει η κα. Βασιλική Βαγγελή – Επισκέπτρια υγείας.