Απολογισμός Ημερίδας «Το Στίγμα στην Άνοια» στον Δήμο Κορυδαλλού, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα στον Δήμο Κορυδαλλού με το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα «Το στίγμα στην Άνοια». Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ενημέρωση για την διαχείριση και την αντιμετώπισή του στην κοινότητα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Κορυδαλλού στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορυδαλλού, κα. Ελευθερία Κοτσίδου, η οποία μετέφερε και τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κορυδαλλού κ. Σταύρου Κασιμάτη.

Στην συνέχεια ο Ψυχίατρος και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Μνήμης Αγ. Ελευθερίου της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» Δρ. Αντώνης Μούγιας άνοιξε των κύκλο ομιλιών μιλώντας για την σημαντικότητα της δημιουργίας Κοινοτήτων Φιλικών προς την Άνοια και τον τρόπο όπου μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Έτσι ώστε τα άτομα με Διαταραχές της μνήμης καθώς και οι φροντιστές τους να μπορούν να συμμετέχουν ανεμπόδιστα και χωρίς τον φόβο του στιγματισμού στην κοινότητα.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις θεμάτων σχετικών με το στίγμα της άνοιας, την επιβάρυνση των φροντιστών στην φροντίδα και τις δυσκολίες στην διαβίωση με άτομα με άνοια στο σπίτι. Παρουσιάστηκαν επίσης οι διαθέσιμες υπηρεσίες και προγράμματα που υπάρχουν για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Οι διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ομάδα των ομιλητών  ήταν η κα. Μαριάννα Μαντζώρου, Λέκτορα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο κ. Δημήτρης Τσερπέλης, Κλινικός Ψυχολόγος στο Κ.Η.Φ.Η Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, η κα. Σταυρούλα Ζησοπούλου RN, MSc(c) Κ.Υ. Σαλαμίνας, η κα. Μαρία Γκίνη Μαρία, RN, MSc(c), Κ.Υ. Καλυβίων, και η κα. Ειρήνη Κοτρώτσου, MSc, Κλινική Ψυχολόγο της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ». Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο κ. Σπύρος Κουταβάς, νοσηλευτής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής του Δήμου Κορυδαλλού.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και μαθητές του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, σπουδαστές του ΔΙΕΚ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ Κοινοτικής Νοσηλευτικής & Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας. Το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση στην οποία είχαν την ευκαιρία να τεθούν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές.

Η Ημερίδα αποτέλεσε μια διοργάνωση του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Κορυδαλλού σε συνεργασία με την Ψηχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ», την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.), το τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και το ΠΜΣ Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας. Τέλος,  ας σημειωθεί ότι ο Δήμος Κορυδαλλού έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την Ελληνική Γεροντολογική Εταιρεία με στόχο να καταστεί ο Δήμος Κορυδαλλού μια φιλική κοινότητα για την άνοια, στην οποία οι ασθενείς με διαταραχές μνήμης αλλά και οι φροντιστές τους, θα ζουν χωρίς στιγματισμό, απολαμβάνοντας κατανόηση, αποδοχή και σεβασμό.